Kunstcollectie

Strak, helder, kleurrijk en organisch zijn woorden die passen bij de kunstcollectie van Feltgood by Ellen van der Wiel. ‘Schilderen met wol’ is wat Ellen doet met haar kunst van zelf geproduceerd vilt, waarbij kleurovergangen, natuurlijke vormen, ritmes en lijnen belangrijke elementen zijn. Kleurnuances en de gelaagdheid zorgen voor subtiele verdieping. Tevens levert het contrast tussen het zachte, ambachtelijk vervaardigde materiaal en de strakke lijnen een intrigerend beeld binnen haar werk. Ze heeft een eigen signatuur. Haar viltgebruik is authentiek en vernieuwend.

Inspiratie en kleurgebruik

Belangrijke bronnen van inspiratie zijn Nederlands Modernisme, Bauhaus en Japanse vormgeving, maar juist door het gebruik van vilt voor haar producten, weet Ellen er een verrassende eigen stijl aan te geven. Uitgangspunt voor haar dessins zijn kleurovergangen.

Proces

Ellen maakt haar viltschilderijen door lagen wol – soms gemengd met zijde, vlas of bamboe – in diverse kleuren en grafische patronen neer te leggen en te vervilten. De vervilte lappen snijdt ze tot stroken die als een puzzel in elkaar gezet worden. Hierdoor ontstaat het uiteindelijke ontwerp, wat om een raamwerk gespannen wordt om het strakke lijnenspel te benadrukken.

Zowel bij de viltschilderijen als de kussens worden de naden, als de stroken aan elkaar worden genaaid, soms naar de buitenzijde gekeerd. Dit levert structuur op en spelen de kleurnuances en patronen van beide zijden een rol in het dessin.

Voor het verviltingsproces werkt Ellen met een viltmachine, maar de wol, zijde en andere materialen waarmee de dessins vormgegeven worden, zijn met de hand gelegd. Dit geeft elk dessin en product zijn unieke, ambachtelijke waarde.

Puzzling paintings > klik  hier voor de kunstcollectie van viltschilderijen (vrij werk en opdrachten op maat)

Carved cushions > klik hier voor de collectie kussens